KingaFitDance - Táncoktatás, edzés, életmód és táplálkozás tanácsadás -  Szabó Kinga

Blog

Ünnepi túlevés ellen

Életmód
KingaFitDance
Tanácsadás
Szűrés törlése
KingaFitDance
Ünnepi túlevés ellen

 

Hogyan tudod elkerülni a túlevést az ünnepekkor?

Mire figyelj!

 

Nyakunkon a Karácsony és a Szilveszter. Jön Anya, Nagymama isteni főztje, süti, nasi halmok és a "nesze neked zabáljunk" időszak.

Szó sincs arról, hogy ilyenkor le kell mondani a finom falatokról, vagy meg kell vonni magunktól bármit is. Inkább a mértékletességre helyezném a hangsúlyt és szeretnék segíteni pár apró tippel, mit preferálj ezekben az időszakokban.

("Egyél jót, legyél jól!")

I. A rostok

Bármelyik étkezést tekintjük, részesítsd előnyben a zöldségeket, gyümölcsöket. A tényérodon levő legnagyobb rész az ételből a zöldség legyen. Saláta, párolt zöldség, grillzöldség, akár rántott zöldség (erre majd kitérek a későbbiekben, hogyan érdemes elkészíteni).

Miért?

Mert a rostok telítenek, így nem fogsz a többi ételből sokat kívánni. Rágni kell így az agyad korábban érzékeli a teltség érzetet. Ne felejtsük el a vitamin tartalmukat is, tehát jótékonyan táplálja a szervezeted. Lehetőleg a nyers, párolt, sütőben sült verzióit fogyaszd.

Itt kitérnék a rántott verziójukra. Ha ezt a variációt választanád lehetőleg ne bő zsiradékban süsd ki, hanem sütőben sütve, teljes kiőrlésű panírral készítsd el vagy akár zablisztből.

 

II. Csak a házi

Válaszd a házi készítésű ételeket. Ha a salátádhoz, haladhoz, husidhoz adsz öntetet, szószt, akkor otthon készítsd el magadnak, így tudod miből készül és el tudod kerülni a felesleges adalékanyag illetve cukorbevitelt. A saláta önteteknél preferáld inkább az olivaolajos-citromos önteteket, ha a majonézes változatot kívánnád válaszd a light verziót (bár ez is becsapós lehet), használj minimális mennyiséget. Tejföl helyett a joghurtot, kefírt preferáld.

 

 

III. Húsfélék

A tényérodon a másik "legnagyobb" helye, (bár a zöldségnél kisebb) a húsféléknek/fehérjeforrásoknak legyen. Ebből nagyjából egy tenyérnyi méretűt fogyassz, ha teheted a sovány fajtákat válaszd. A fentebb leírt elkészítési módok itt is érvényesek: párolt, sütőben sült, grill variációk és a rántott verziónál szintén a rántott zöldségekre leírt módszereket használd. A legutóbbi fogyasztása esetén ügyelj arra, hogy köretnek csak zöldséget válassz.

 

IV. Mennyiség

Válassz kis tányért. Többnek fog látszódni a mennyiség kis tányéron és az agyad is azt hiszi, hogy többet eszel. 

Lehetőleg ne nasizz, csipegess egész nap. Határozd meg, hogy egy nap 4x-5x eszel egy kis tányérnyit és PONT.

 

V. Desszert

Persze, hogy ehetsz desszertet! Mire érdemes itt figyelni. Mennyiség: ne egyél meg egy egész tortát (kicsit abszurd példa, de van aki képes rá). Tervezd a desszert fogyasztását uzsonnára vagy tízoraira. Legyen saját készítésű így tudod miből és hogyan készül.

Ha van rá mód és lehetőség a túrós, joghurtos, gyümölcsös verziókat fogyaszd. Fehérje és rost forrás is van benne, telít, akár magvakkal kiegészítve tökéletes táplálás a szervezetednek.

Ha ebéd után ennél desszeretet, akkor az ebéd mennyiségéból faragj le egy keveset.

 

VI. Folyadék

Ez amúgy is egy kényes téma, de ne felejts el inni. Lehetőleg vizet! Ilyenkor szokása az embereknek a kóla, üdítők és társaik fogyasztása. Mértékkel mindent lehet, de megjegyezném ezek is mind üres kalóriák. Tehát ha nagyon nem kívánjuk a vizet, vagy ízesítsük gyümölcsökkel, vagy készítsünk magunknak otthon gyümölcslevet, vagy válasszuk a zéró üdítőket. De a 2-3 liter folyadékfogyasztás ne maradjon el!

 

VII. Mozgás

Ebben a pihenősebb időszakban se hanyagoljuk el a tesmozgást. Akár legyen szó egy nagy sétáról a friss levegőn, vagy egy átmozgató edzésről, vagy egy jó nagy táncolásról a családdal. A lényeg, hogy ne punnyadj egész nap bent a TV előtt. Egy fél óra mozgás is nagyban hozzátesz, ahhoz hogy jobban érezd magad. 

 

Lezárásként mégegyszer megemlíteném, hogy ebben az időszakban sem kell a finomságokról lemondani, a fentebb leírtakra ha figyelsz már kordában tudod tartani az étkezésedet.

Itt most nem azon van a hangsúly, hogy tele eszem-e magam, vagy hízok-e pár kilót, hanem az egészségünkön, hogy ne terheljük le feleslegesen ebben az pár hétben sem.

Ezek a gondolatok nem csak az ünnepkre érvényesek, hanem akkor is ha szeretnél egy élhető, hosszú távon fenntartható, egészséges életmódot kialakítani magadnak.

Amennyiben személyre szabott segítségre lenne szükséged, mert fogyni, formálódni szeretnél, jól érezni magad a bőrödben, keress bátran, bizalommal.

Igénybe vehetsz egy havi után követéses életmód-, és táplálkozás tanácsadást vagy egyszeri konzultációt is.

Te döntésed hogyan éled az életed és hogyan szeretnéd érezni magad!

Én segítek abban hogyan vágj bele, hogyan csináld.

Keress bátran, bizalommal!

Változtatni sosem késő!

Mottóm:

"Egy életed, egy tested van. Hozd ki belőle a maximumot!" (Szabó Kinga)

"Egy életed, egy tested van. Hozd ki belőle a maximumot!" (Szabó Kinga)

Változtatni sosem késő! Amennyiben elhatároztad magad, fogyni, formálódni szeretnél, egészségesebben élni, keress bizalommal, segítek benne hogyan csináld!

Szabó Kinga

KingaFitDance Táncstúdió
Táncos, táncoktató, koreográfus, edző, gyógytornász,
öltözködési – stílus, táplálkozás-és életmód tanácsadó
kingafitdance@gmail.com
www.kingafitdance.hu